Televizyon Teknolojileri - 9 ( Teknoloji Terimleri Sözlüğü) - bidiskop

En Son Yayınlar

17 Ağustos 2012 Cuma

Televizyon Teknolojileri - 9 ( Teknoloji Terimleri Sözlüğü)



Bu yazımızda televizyon alırken duyduğumuz ama ne anlama geldiğini tam olarak bilmediğimiz ya da hakkında az bilgiye sahip olduğumuz bir kaç terim ve teknolojiden bahsedeceğiz. Bunlar; Wi-Fi, Wi-Fi Ready, SRS Sound, HDMI, DLNA, PVR, 2D to 3D teknolojileri olacak.








1- Wi-Fi ve Wi-Fi Ready:

Wi-Fi teknolojisi aldığımız ya da  kullandığımız televizyonun evimizdeki modemi kullanarak kablosuz internet bağlantısına erişebildğinin bir göstergesidir. Bu teknoloji ile bizler yeni nesil akıllı televizyonlarımızda interneti tıpkı bilgisayarlarımızdaki gibi kullanabiliyoruz. 
Wi-Fi Ready ise ağ(LAN) kablosu ile internetin kablo üzerinden televizyona aktarıldığı ya da her üreticinin geliştiği ufak alıcıların televizyonun arkasındaki USB çıkışlarından birine takılarak yine kablosuz olarak internet bağlantısının televizyona aktarılmasını sağlayan bir teknolojidir.

2-SRS Sound:
Adından anlaşılacağı gibi bir ses teknolojidir. stereo sesi değiştirerek doğal 3D sese çok yakın bir hale dönüştürür. Gerçek 3D ses deneyimine yakın bir ses sunar.




3- HDMI (High Definition Media Interface):

Yüksek çözünürlüklü videoların televizyona aktarılmasında kullanılan görüntü çıkışlarıdır. Bu çıkışlar ses ve görüntü aktarır. Ve artık tüm televzyonlarda standart hale gelmiştir.




4- Digital Living Network Alliance (DLNA):

Farklı firmalar tarafından üretilen cihazların aynı ağa bağlıyken aralarında veri (fotoğraf, film, ses ...) aktarımını sağlayan teknolojidir.
DLNA teknolojisini destekleyen firmalardan bazıları Philips, Samsung, Matsushita, Hewlett-Packard, Sony, Microsoft, Intel, Nokia ve Vestel olarak sıralanıyor.





5- Tarama Hızı ve Teknolojisi ( ...Hz):
Tarama hızı televizyon ekranındaki görüntünün yenilenme sıklığını belirtir. Dolayısıyla yüksek tarama değeri özellikle hareketli videolarda görüntünün puslanma yapmadan akşını sağlar. Yeni nesil televizyonlarda bu değer 400 Hz, 600 Hz , 800 Hz ya da 1000Hz gibi değerlere ulaşmaktadır.  

6-PVR (Personel Video Recorder):
USB bellek üzerinden harici bir bellek ya da hard diske kayıt imkanı verir. Yayını dondurmadan kaldığınız yerden izlemenizi sağlar ya da  otomatik bazı programları kaydetmenizi sağlayan bir teknolojidir.


7- 2D - 3D  ( 2D to 3D):



Özellikle 3D film ve yayın sıkıntısında olan sektörü kurtarmak için üreticilerin geliştirdiği bir teknolojidir. Her nekadar orjinal bir 3D performansı sunmasa da ona yakın bir çeviri sağlar. Ancak 2 boyuttan çevrilen 3 boyutlu filmler özellikle 3D derinlik konusunda yetersiz kalmaktadır.



by bidi

2 yorum:

  1. İnternette takılmak varken siz hâlâ sınalgı mı izliyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar merhaba adsız;
      Öncelikle aynı yorumu buraya yazmışsın. Buradaki bilgiler çeşitli video ve ses teknolojilerinin kısa tanımları sadece sinema izlerken değil, bilgisayarda herhangi bir video izlerken de gerekli olabilecek bilgiler....
      :-?

      Sil