Televizyon Teknolojileri-8 (Görüntü Formatları) - bidiskop

En Son Yayınlar

21 Temmuz 2012 Cumartesi

Televizyon Teknolojileri-8 (Görüntü Formatları)

Televizyonlardaki izlediğimiz filmin görüntü kalitesine en çok etki eden faktör görüntü formatlarıdır(boyutlarıdır). Bu yazıda televizyonlardaki görüntü formatlarına değineceğiz ayrıca bu yazı daha önce değindiğimiz "Bir Videonun Kalitesi Nasıl Anlaşılır?" yazımızında devamı niteliğinde olacaktır.Bu sebeple yazıya devam etmeden önce "Bir Videonun Kalitesi Nasıl Anlaşılır?" isimli yazıyı okumanız faydalı olacaktır.
Piksel; monitör ekranında gözle görünen en küçük nokta olarak adlandırılmaktadır. Günümüz dijital görüntülerinin hemen hemen hepsinin temelinde kare şeklinde, görüntünün parçalanamaz birimi olan piksel yatmaktadır. Bu pikseller yan yana geldikçe ana görüntü oluşmaktadır. Oluşan görüntü yine piksel cinsinden ekranın boyutunu da oluşturmuş olur.

Geniş ekran (Wide Screen) ekran oranları


Çerçevedeki her bir dikdörtgenin oranına bakarsak ekran 16:9 gibi bir oran var bu oranda bu ekranlara aynın ismin verilmesine sebep olur.

Bazı bilgisayar ekranları ise 17:9 gibi bir oransal boyuta sahiptir. Bunlarda çözünürlük değeri 1366 x 768 pikseldir.

1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip  videolar FullHD ve bu çözünürlüğe sahip ekranlar ise FullHD ekran olarak adlandırılır.

1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip  videolar HD ve bu çözünürlüğe sahip ekranlar ise HD ekran olarak adlandırılır.

1366 x 768 piksel çözünürlüğe sahip  videolar HD-Ready ve bu çözünürlüğe sahip ekranlar ise  HD-Ready ekran olarak adlandırılır.

Normal ekranlar ise çok çeşitli çözünürlüklerde olabililir. Ancak televizyon sistemleri ve yapılan yayınların çoğu 768x576 çözünürlüktedir. Normal ekranlardaki oran ise 4:3'dür. Ülkemnizdeki televizyon yayınlarını çoğu da 4:3 formatındadır. 

Bu durum 16:9 oranlı plazma,LCD ya da LED televizyonlarda görüntünün boyuna genişlemesine ya da üstten basıkmış gibi görünmesine sebep olur .

Yani izlediğimiz çoğu kanalın yayınlarında gördüğümüz kişiler olduğundan kısa ve şişman görünür.

Bu durum televizyonumuzun ekran ayarını 4:3 yapınca düzelecektir. Ancak bu sefer de ekranın yanında geniş siyah alanlar oluşacaktır.

Ancak plazma televizyonlarda bu durum yan alanlarda kalıcı siyahlıklara sebep olabilmektedir.
by bidi

Bir sonraki yazı için tıklayınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder