Televizyon Teknolojileri-1 (Televizyon Tarihi) - bidiskop

En Son Yayınlar

3 Temmuz 2012 Salı

Televizyon Teknolojileri-1 (Televizyon Tarihi)


Televizyon 1923 tarihinde John Logie Baird tarafından icat edildiÄŸinde uzak bir kaynaktan yayılan elektromanyetik dalgaları algılayıp bunları sese ve görüntüye çeviren tüpten ibarettir. Televizyon Latince kökenli bir kelime grubudur. Tele-uzak, vision-gör,görüş,görmek  anlamında "uzakgör" anlamına gelen kelimedir. Zaten Türk Dil Kurumu televizyonu uzakgör olarak yayınlasa da raÄŸbet görmedi ve bu isim yaygınlaÅŸmadı.


Konuya devam etmeden önce bu yazı dizisinin bölümlerine genel olarak göz atalım. İlgili yazılara direk ulaşmak için linkleri kullanabilir ya da sırasıyla yazıları takip edebilirsiniz.
1 - Televizyon Tarihi
2 - GeleceÄŸin Televizyonu
3 - Plazma Televizyonlar
4 -  LCD Televizyonlar
5 - LED Televizyonlar
6 - OLED Televizyonlar
7 - Akıllı Televizyon
8 - Görüntü Formatları
9 - Teknoloji Terimleri Sözlüğü

Gerekli görüldüğü takdirde başlıklara eklemeler yapılacaktır.

Televizyon tarihi ile devam edelim.

1930 yıllarda televizyon elektronik eşya olarak satılmaya başlandı ve yaygınlaştı.

O dönemlerde (yanılmıyorsam) Amerikalı başkanlar bu icadın çok önemli olduğunu ancak hiçbir insanın böyle bir ekranın karşısında saatler harcaması için herhangi bir sebep olmadığını ve bu icadın geleceğinin olmadığı söylediklerini okumuştum. Takip etttiğiniz diziler mi gözünüzün önüne geldi. Yoksa kaç saattir bu ekranın başında olduğunuzu mu hesaplıyorsunuz.

Tabi televizyonlar en başta sessiz, siyah beyaz olduğunuzu düşünürseniz belki dönemin yöneticileri bunda haklılardı.

İlk canlı yayın 1936'da Almanya'da yapıldı. Hitler Berlin Yaz Olimpiyatlarını canlı olarak halkına izletti.
1950'li yıllarda ilk renkli televizyonlar çıkmaya başladı.

Hayatımızda önemli bir yer tutan televizyonlar her geçen gün farklı deneyimler sunuyorlar.


Eskiden sadece eğlence amaçlı kullandığımız televizyonlar, sürekli değişen teknoloji ile işlevlerini değiştirmiş durumdalar.

20 yy.'ın son çeyreğinde dijital(sayısal) yayın devrinin başlaması ile televizyon bir alıcı araç olmaktan çıktı. Ve günümüzde de reklam, ticaret odaklı kullanılmaya ve geliştirilmeye başlandı. Ancak bu durum bizleri de televizyon bağımlısı yaptı.

Yüksek kalitedeki ses ve görüntü, HD ve 3 boyutlu yayınlar bu işlevlerden birkaçı. Artık televizyonlarla sadece yayınları izlemiyor. Değişik cihazları bağlayabiliyor, oyun oynayabiliyor, film izleyebiliyor ya da müzik dinleyebiliyoruz. Tüm bunların yanında bilgisayarlarımızı televizyonlara bağlayarak, bilgisayarlarıızda yaptığımız her şeyi televizyonumuzun ekranından görüntüleyebilir hale geldik.

Son dönemde gelişen akıllı televizyon teknolojileri ise bilgisayarlarda yaptığımız her şeyi (oyun, internet, iletişim...) televizyonlarımızla yapmamıza olanak sağlıyor.

Bu durum adı televizyon olan be cihazlarının adının bile değişmesine sebep olabilecek bir gelişim. Belki de "Hayat Çerçevesi" olmalı. Ne dersiniz?
Kaynaklar:



2 yorum:

  1. İnternette takılmak varken siz hâlâ sınalgı mı izliyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba adsız; peki sen bu yazıyı okuyup yorum yaptığına göre televizyonlar senin de ilgi alanında dedmektir. :d

      Sil