Bilimin hayatımıza kattığı en olgu gelişim. Bu sayede bildiğimiz şeyler an be an değişime uğramakta ve gelişmektedir.Bilgi alanındaki bu gelişim kuşkusuz ki teknolojiye de yansımaktadır. Bu yazımızda televizyonların hangi tiplerde üretildiğinden yani üretim çeşitlerinden bahsedeceğiz.
Günümüz modern televizyonları dört temel teknoloji üzerine üretilmektedir.
Bunlar:1- Plazma TV
2- LCD TV
3- LED TV
4- OLED TV
Bunların içerisine bildiğimiz klasik tüplü(katot ışınlı tüp, CRT) televizyonları dahil etmiyoruz ve incelemeyeceğiz.
1- Plazma TV:
Düz panel televizyonların atası olan televizyonlardır. Görüntü üretim mantığı temel olarak gaz dolu olan odacıklara elektrik verilmesi temeline dayanmaktadır.
Plazma, maddenin katı, sıvı ve gaz dediğimiz üç halinden farklı olarak elektriksel anlamda nötr haldeki yüksek iyonize edilmiş gaz karışımının elektrik enerjisiyle farklı bir hale dönüştüğünde aldığı isimdir.
Bu sayede renkte ve kontrastta (en basit anlamda renklerin zıtlığı demek) kayıp olmaksızın görüntü izlenebilir.
Nasıl Çalışırlar?
Plazma paneller, iki paralel cam tabakanın arasında yer alan ve ızgara şeklinde yerleşik, içi plazma adı verilen neon ve xenon gazları ile dolu binlerce odacıktan oluşur. Elektrik akımı bu odacıklarda bulunan plazmaya ulaştığında, oluşan çok küçük bir ultraviyole ışınımı fosforlu bir tabakaya çarparak kırmızı, mavi veya yeşil (RGB) renklerden birine sahip bir piksel oluşturur. Ekran yüzeyinde oluşan bunun gibi yüzbinlerce piksel bir araya gelerek ekranda gördüğümüz görüntüyü oluşturur.
Bir plazma tv ekranın genel kesiti |
Bu televizyonlarda görüntü piksellerden (ekrandaki en küçük görüntü oluşturan nokta diyebiliriz) oluşmadığından hareketli görüntülerde de bir donma ya da gecikme yaşanmaz.
Hareketli görüntülerde ekranda göze çarpan hafif ölçekli titremeler bu teknolojide yaşanmaz.
Solda dalgalanma sağda ise net görüntü görülüyor. |
Bu da özellikle oyun oynamayı sevenlerin keyifli oyunlar oynamasını sağlar.
Ayrıca çok büyük ölçeklerde üretildiklerinden geniş bir odaya uygun fiyatlarda plazma televizyonla alınabilir. Ayrıca televizyonlarda çözünürlük genel olarak düşüktür. Bu sebeple bilgisayarımızı bu televizyonlara bağladığımızda keskin görüntüler elde edemeyiz. Ancak gelişen teknolojiyle beraber yüksek çözünürlük olanağı sunmaya başlamışlardır.
Yarı ömür: Plazma televizyonunuzun parlaklığının %50 sini ne zaman kaybedeceğini gösteren bir zaman birimidir.
Örneğin 60 000 saatlik yarı ömrü olan bir plazma; günde 8 saat açık kalırsa yaklaşık 18-20 yıl sonra parlaklığı kaybedersiniz.
Yeni gelişmelerle beraber bu ömür 100 000 saatlere kadar ulaşmıştır. Ayrıca 102" gibi büyük boyutlarda üretilebilmekte ve kalınlıkları da 1 cm'lere kadar düşürülmüştür.
150" lik bir dev plazma televizyon |
Gürüntü açısı geniş olan bu televizyonlar 160 derecelere kadar görüş imkanı sağlarlar.
Işık ve renk standart televizyonlarda elektron ışınları kullanılarak oluştuğundan ekran manyetik alanlara karşı hassastır. DolayısIyla hoparlör gibi içinde kuvvetli mıknatıs bulunan cihazlar televizyona yaklaştırıldığında görüntüde bozulma olur. Plazma teknolojisinde ise ışık ve renk farklı bir yöntemle oluşturulduğundan manyetik alanlardan etkilenmez.
Plazma TV'lerin kısa tepki süresi, doğal resimler, doğru renkler ve en iyi siyah seviyeleri nedeniyle ev sinemaları için uygun olduğunu bilinir ve ev sinemasına düşkün olan kullanıcılar, plazma TV satın almayı tercih edebilirler.
by bidi
Kaynaklar:
1- http://teknoloji.milliyet.com.tr/plazma-tv-geri-mi-donuyor-/auidovideo/haberdetay/14.04.2011/1377518/default.htm
2- http://www.lg.com/tr/tv-ses-video/televizyon/LG-3d-tv-32LW5500.jsp
3- http://www.panasonicservisi.net/plazma-tv-teknolojisi-nedir/
4- http://www.bilisimterimleri.com/bilgisayar_bilgisi/bilgi/137.html
5- http://www.elektrotekno.com/about5052.html
6-http://www.turkcebilgi.org/teknoloji/donanim/plazma-teknolojisi-nedir-18661.html
7-http://www.vestel.com.tr/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder