Televizyon Teknolojileri - 2 (Geleceğin Televizyonu) - bidiskop

En Son Yayınlar

4 Temmuz 2012 Çarşamba

Televizyon Teknolojileri - 2 (Geleceğin Televizyonu)


Televizyon icat edildiği ilk günden itibaren insan hayatındaki vazgeçilmez eğlence kaynaklarından biri olarak popülerliğini koruyor. Kimiz televizyonu sinema seyretmekten, kimimiz haberlerden, kimimiz de belgesellerden yarışma programlarından ya da dizilerden hoşlanırız. Sık kullansak da kullanmasak da televizyonlar evimizin demirbaşlarındandır.

İster eski tip tüplü televizyon olsun, ister akıllı, ister akılsız! LCD ekran veya plazma TV, Google TV, Ikea TV, LG TV, dev ekran ya da küçük ekran hepsinin bir ortak yanı var. 

Televizyonları açarız izler ve kapatırız. Geleceğin televizyonu böyle olmayacak.

Televizyon teknolojileri hızla gelişiyor ve  önümüzdeki 5-10 yıl içinde televizyon seyretmek eylemi klasik anlamından çok farklı bir şeye benzeyecek, hayatımıza farklı boyutlar katacak.

Tasarlanan yeni nesil televizyonlar bölünmüş devasa ekranları, üç boyutlu ve etkileşimli sistemleri ile yaşadığımız mekanı çepeçevre , adeta bir duvar kağıdı gibi sararak televizyon izleme kültürümüze ayrı bir tecrübe katacak.Daha da fazlası, ekranın bir kısmını ya da hepsini kullanarak farklı programları, filmleri, web sayfalarını ya da  tweeter zaman çizelgelerini aynı anda takip edebileceksiniz.Öyle bir sistem ki duvarları kaplıyor. Kullanılmadığı zaman duvar nasıl görünüyorsa ( boyanın rengi, deseni veya duvar kağıdı deseni) ekranda aynı görüntü beliriyor. Yani kapladığı duvarla mükemmel bir şekilde uyum sağlıyor.

Peki  bütün bu özellikleri barındıran geniş alanları nasıl kontrol edeceğiz? Farklı görüntülü ekranları nasıl düzenleyeceğiz? Bu yeni nesil televizyonlarda ne tür bir teknoloji kullanılmış. 


Sistemin yaratıcıları olan ve ücretli interaktif televizyon kanallarını geliştiren News Digital Systems(NDS) firmasının yetkilileri, İngiltere'deki merkezlerinde "Surfaces" ismini verdikleri çok ekranlı devasa büyüklükteki prototip televizyonu tanıttı.(Yukarıda görülüyor.)

Yeni nesil düz ekranlı televizyonlarda yeni kullanılmaya başlanan OLED (organic light emission diot) teknolojisi kullanılıyor. Bu teknoloji aslında yeni olmasa da popülerliğini kaybetmişti. OLED teknolojisi ve ayrıntılarına başka yazılarda değineceğiz.

İşte NDS firması da 6 adet OLED ekranı yanyana getirerek yukarıda gördüğünüz dev televizyonu üretmiş.

Duvara monte edilen bu televizyon kullanılmadığı zaman arka plandaki duvarın görüntüsünü taklit ediyor. Duvar ne renkse onu yansıtıyor ve duvarda hiç bir şey yok gibi görülüyor.


Televizyonda bir yandan sevdiğimiz diziyi seyrederken, diğer yandan skype ile arkadaşlarımızla görüşebiliyor, ya da sosyal ağlarda gezebiliyor, bir diğer ekranda ise borsadaki son durum akşını görüyoruz.  Diğer köşede ise trafik durumuna göz atıyoruz. Ufaklığı unutmadık tabi ki, ekranın diğer köşesinde ise odasında mışıl mışıl uyuyan bebeğinizi seyrediyorsunuz. Üstelik tüm bunları bir tek kumanda, akıllı telefonunuz ya da el hareketlerinizle yapıyorsunuz. Olmadı televizyon programlarına aktif olarak tabletinizden katılıyorsunuz.

Ayrıca bu televizyon 4K teknoloji ile filmlerinizi sinema kalitesinde  izleyebilirsiniz. 4K teknolojisine daha sonra değineceğiz şimdilik kısaca FullHD'nin 4 katı çözünürlük diyelim.

Yani şu uzay filmlerinde izlediğimiz ekranlar var dı ya işte onlar gibi, ama gerçek.



Kaynaklar:

11 yorum: