Meade DS-2130 ATS LNT Teleskop Kullanıcı İncelemesi ve Olası Sorunlar - bidiskop

En Son Yayınlar

6 Temmuz 2013 Cumartesi

Meade DS-2130 ATS LNT Teleskop Kullanıcı İncelemesi ve Olası Sorunlar

Meade DS-2130 ATS LNT Teleskop İncelemesi  isimli yazımızda ilgili modelle ilgili genel bir takım teknik bilgiler vermiştik. Şimdi gelin hep beraber kullanıcı deneyimleri,  ve  sorunlarına beraber bakalım.
Kullanıcı açısından son derece kolaylık sağlayan "go to" özelliği sizleri gece gökyüzünde seyahat ettirebilir.
Temel olarak kullanım açısından kolaylık sağlaması için bilmeniz gerekenle ve karşılacağınız olası sorunlar şunlar olabilir:
NOT: Listede bulunan bazı sorunlar henüz çözülemediğinden bu sorunlar hakkında kısa bilgi verip çözümleri bulduğumuzda yine makale bu yönde güncellenecektir. Listenin uzunluğuna bakarak modelin sorunlu olduğunu düşünmeyin. Bunlar olası problemlerdir. Ve çoğunun çözümü ufak ipuçlarına dayanır.


  1. Menüler ve  arası geçişler 
  2. Teleskobu ilk kurarken bulunduğunuz yerin teleskobunuzun yerleri arasında bulunmaması
  3. Teleskop konumlandırma problemleri (Aligment)
  4. Teleskoptaki görüntünün dakikalar içinde değişmesi puslanması vb görüntü sorunları
  5. Taşımalar esnasında aynaların oynaması ve görüntünün ortada görülmemesi (kolimasyon ayarı)
  6. Teleskop menüsünde bulunmayan öğelere gitme (Elle Koordinat Girerek Cisim Bulma)
  7. Uydu gözlemleri
  8. LNT Modülü hedef dürbününün hizalanması ve batarya değişimi


Menüler ve Arası Geçişler (Menülerin Genel Tanıtımı)



Menülerdeki çoğunluk kafanızı karıştırmasın kullanım kolaylığı açısından "Autostar Handbox Kumandası"nın genel görünümüne bakalım:

"Enter" tuşu ile seçme yapılıyor.
Hemen yanındaki "mode" tuşu geri tuşu olarak menüleri kontrol ediyor.
"Go to" tuşu ise teleskobu seçilen cisme götürmek için kullanılıyor.
Alttaki yön tuşları ise teleskobu yatayda ve düşeyde hareket ettirmek için kullanılıyor. Yine menülerde ilerlemeyi de sağlıyor.
Kumandanın en altındaki "scroll up" ve "down" tuşları menüleri aşağı yukarı doğru devam ettiriyor. Ortadaki "speed/?" tuşu ise motorların gücünü ayarlamak için ya da menü hakkında bilgi edinmek için kullanılıyor. Bilgi amaçlı kullanmak için 3 saniyeden uzun süre basmak gerekiyor.

Teleskobu Kurarken Bulunduğunuz Yerin Listede Bulunmaması

Telekobunuz ilk açıldıktan sonra "Güneş uyarısından sonra..." "enter" tuşuna basınca sizden bulunduğunuz yerin posta kodunu girmenizi isteyecek yada var olan yerlerden elle seçim yapabilirsiniz. Eğer Ankara ya da İstanbul'da oturuyorsanız sıkıntı yok teleskopta bu yerle mevcut ancak başka ili girmek için Menüdeki ülkeler arasında "custom" adında bir yer olmalı buna tıklayarak bulunduğunuz yerin kooordinatlarını girebilirsiniz.
Telskop sizden sırayla enlem ve boylamınız soracaktır.
Latitude (Enlem)
Longitude (Boylam)
Olarak gireceksiniz. Koordinatlarınızı earthgogoogle'dan alabilirsiniz.Earth Google da herhangi bir yere dokunduğunuzda enlem ve boylam değerlerini sağ altta göstermektedir. Aşağıda Dünya üzerindeki herhangi bir yerin koordinatı görülmektedir. Sizde bulunduğunuz yeri bulup mouse ile tıklayınca sağ altta aynı şekilde farklı enlem ve boylam değerlerinin olduğunu göreceksiniz.

Sizler benzer yöntemle bir kaç tane yeri "set up" menüsü altındaki "site" menüsüne girerek ekleyebilirsiniz.



Teleskop Konumlandırma Problemleri (Aligment Problemleri)

Temel olarak en çok karşılacağınız sorun  olacaktır. Sorunun olası sebepleri:
  1. Yanlış zaman girme
  2. Zaman dilimi yanlış seçme
  3. Gün ışığın yararlanma ayarını seçmeme
  4. Yanlış tarih girme
  5. Yanlış konum seçme ya da girme
  6. Teleskop hizalama yaptıktan sonra dokunarak ya da bir şekilde çarparak yönünde ufak değişiklikler yaratma
  7. Hizalama önce yanlış teleskop modelini seçme 

Bu sorunu çözmek için;

  1. Zamanı doğru yazdığınıza emin olun. Örneğin saat AM modunda iken 21:32 olan saati 09:32 olarak girmiş olabilirsiniz.
  2. Ülkemiz GTM+2 saat dilinde doğru seçtiğinize emin olun.
  3. İleri saat uygulaması zamanında isek evet dediğinize emin olun.
  4. Tarihi doğru girdiğinizden emin olun.
  5. Konum koordinatlarını elle giriyorsanız ya da girdiyseniz kontrol edin.
  6. Teleskop hizalama yaptıktan sonra dokunmaktan ya da çarpmaktan kaçının şayet yanlışlıkla da olsa dokunarak 1 cm kaydırdığınız teleskop düzgün göstermeyebilir.
  7. Teleskop modelinizi uygun şekilde seçin.

Şayet hala sorun devam ediyorsa aşağıdaki çözümleri deneyebilirsiniz:

1.Al.-Az Kalibrasyonu:
Setup menüsünden Teleskop menüsüne oradan da Train Drive menüsünü seçerek altimut ve azimuth motorlarının kalibrasyonu yapabilirsiniz.

Ayar için telefon-elektrik direği ya da gece ayarlamayı yapıyorsanız karşı komşunun penceresini (ama en iyisi sokak lambası)  odaklama amaçlı kullanabilirsiniz.

Bunun için setup>targets>terrestial seçmelisiniz. 
Ardında setup>teleskop>train drive>az.train  seçerek uzakta gördüğünü bir cismi sağ sol tuşlarını kullarak objektifde ortalayın. Ardında enter'a basın. Entera bastıktan sonra teleskop sol tarafa doğru kayacak ve sizden sağ oka basarak az önce ortaladığınız cismi bulmanızı isteyecek. (bu sırada slewing hızı düştüğünden 20-30 sn kadar basmanız gerekir. Yanlız dikkatli olmalısınız çünkü sol ok çalışmadığından görüntüyü sağa çok kaçırırsanız sola basamayacaksınız. Sabırlı olun yavaş yavaş basın.) Bulduktan sonra enter tuşuna basın. Bu sefer teleskop sağ tarafa doğru görüntüyü kaydıracak ve sol oka basarak cismi bulmanızı isteyecek yavaşça ve sabırlı bir şekilde cismi bulun ve entera basın. Azimuth motorları kalibre edildi. 

Şimdi de altimut (alt.) motorlarını kalibre etmek için setup>targets>terrestial seçmelisiniz. (ki yukarıdaki ayarda zaten seçmiş olmalıydınız direk devam edebilirsiniz.)
Ardından setup>teleskop>train drive>alt.train  seçerek entera basın.
Ve görüntüyü  (ki bu görüntü demin ki olabilir) ortalayın ardında entera basında teleskop aşağı doğru kayacak ve sizden yukarı oka basarak ortaladığınız cismi bulmanızı isteyecek bulunca entera basacaksınız. Aynı şekilde teleskop yukarı kayacak ve aşağı oka basarak tekrar ortalayacaksınız. Enter deyince altimuth motorları kalibre edilmiş olacak.

Bu ayarlama neden bozulur. Teleskobunuzu elle elinizden geldiğince çevirmeyin. Teleskobunuzu balkonun bir köşesinde kullanırken motorlar dönerken optik tüpün bir yere değmemesine dikkat edin. Eğer teleskopunuzun motorları dönerken aşırı zorlanırsa - bir yere çarptığını ve sizin yanında olmadığınızı ya da dalgınlıkla kundak kolundan tuttunuzu ve bu sırada teleskobun döndüğünü düşürsek  bu gibi durumlar bu - kalibrasyonu bozabilir. Bu sebeple ayda bir train drive menüsü kullansanız iyi olur. (Üretici 3-6 ayda bir diyor.) 

2. Motorları Kalibre Etmek

setup>teleskop>calibrate motor  seçeneğini seçerek teleskobunuzun motorları test ve kalibre etmesini sağlayabilirsiniz. 
Normalde teleskop ilk kurulurken bunu yapar ancak sonraki açılışlarda (düzgün kapamışsanız - park ederek-) motorları test etmez. Bu sebeple sıkıntı doğabilir. Yine başka autostar kumandalar takıyor ve kullanıyorsanız bunu deneyebilirsiniz.


3. Sensörleri Kalibre Etmek

setup>teleskop>calibrate sensors seçtiğiniz zaman teleskobunuz konumunu sıfırlayacak (koordinatlarınızı kasdetmiyorum optik tüpün durumundan bahsediyorum) ve kuzeyi tekrar bulacak ardında kutup yıldızını (polaris) bularak sizden teyit etmenizi isteyecek.
Ancak polaris nerde  dediğinizi duyar gibiyim. Evet kutup yıldızının yerini biliyor ve doğru şekilde hedef dürbünü ile odakladıktan sonra objektiften bakarak ortalamalısınız.
Kutup yıldızını bulmak için öncelikle yönünüzü kuzeye çevirerek gökyüzüne bakmanız ve kepçeyi andıran takım yıldızı olan büyük ayı (big bear) takım yıldızı bulmanız gerekir. Ardından kepçenin dış kısmını oluşturan iki yıldız arasındaki mesafenin beş katı kadar düz bir şekilde ilerlediğinizde bir yıldız göreceksiniz. Aradığını şey o.
Aşağıdaki şekilleri bir kaç tane veriyorum çünkü büyük ayı takım yıldızının görünüşü değişebilir. Ama her zaman anlattığım yönteme kutup yıldızını bulursunuz. Kutup yıldızı polaris, north star , polar stern gibi isimlerle resmedilmiştir. Ayrıca kutup yıldızı küçük ayı takım yıldızının da kuyruğunun en sonundaki yıldızdır.(Büyük ve küçük ayı takım yıldızı 7 şer yıldız içermektedir.)




Kutup yıldızını bulduysak teleskobun gösterdiği yerde var mı ona bakacağız şayet yoksa hedef dürbünü yardımıyla objektiften görmeye çalışacağız, gördüğümüz de de entera basacağız. 
Sensörler kalibre edilmiş olacak.

Teleskoptaki görüntünün dakikalar içinde değişmesi takibin yapılamaması, görüntünün puslanması vb görüntü sorunları


ile yazı devam edecek ve güncellenecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder