Video Nedir? Video Bileşenleri ve Terimler Nelerdir? - bidiskop

En Son Yayınlar

31 Ocak 2012 Salı

Video Nedir? Video Bileşenleri ve Terimler Nelerdir?

Ne zaman internete girsek mutlaka bir şekilde video izleriz. Peki video sorunları ile karşılaştık mı?
Sorumuza yanıtınız evetse bu yazı dizisi tam size göre. Okumaya devam edin...


Yazımız  beş bölümden oluşacak;
I-Video nedir?Video bileşenleri ve terimleri nelerdir?
II-Çeşitli Video Formatları Ve Anlamları Nelerdir?
III- Video Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
IV-Film Ripleri Format Açıklamaları
V-Video en kolay nasıl izlenir? Sorunsuz video (film) izlemek için neler gerekir tercih edilmelidir?
VI-Filmlerde Altyazı Sorunları ve Çözümleri

I-Video Nedir? Video Bileşenleri ve Terimleri Nelerdir?

Video  resimlerin arka arkaya hızlı bir şekilde ekrana getirilmesi ve bunun sonucunda da hareketliymiş izlenimi yaratması mantığına dayanır. Yani bir videoklip ortalama 9000 resmin 5 dk ekrandan sırayla geçmesinden oluşur.

Bir videonun saniyede içerdiği resim sayısı da fps terimi ile ifade edilir. İngilizce olarak frame per second (saniye başına çerçeve, resim)'ın kısaltılmış halidir.

Bir filmin özelliklerini incelediğimizde bu değeri görebiliriz. Bu değer genellikler saniye başına kare(resim-foroğraf) şeklinde ifade edilir.

Göz televizyon ,bilgisayarlar ekranları gibi satır ya da sayfa taraması yapmıyor. Ancak sarı lekeye düşen bir görüntü yaklaşık 40 milisaniye süreyle orada kalıyor. Yani 40 milisaniyenin altındaki değişimleri seçemiyoruz. Bu durumda gözümüzün saniyede yaklaşık 25 fps  hızındaki görüntüyü algılayabildiği sonucunu çıkarabiliriz.

Dolayısıyla fps değeri direkt olarak videonun kalitesini etkilemez. Ancak videolarda fps değeri pek kaliteyi fark ettirmese de  oyun oynayan biri iseniz ekran kartınızın oyun grafikleri işlerken sunduğu fps sayısı oyunun akıcılığını etkilediğini hissetmişsinizdir.

Zaten gözümüzün bu özelliği bilindiğinden, videolar 23, 25, 29 gibi standart  fps'dedir.

Video; ses ve görüntülerin birleşmesinden oluşur. dolayısıyla çeşitli yardımcı programlarla videolara ses ekleyip, çıkarabiliriz. Ancak bu  konuya değinmeyeceğim. (Belki ilerde değiniriz.)

Video resimler birleştirilirken çeşitli işlemlerden geçilir.  Bu sırada çeşitli yazılımlar kullanılır. Codec (kodek) bileşeni şarkı veya video gibi dijital medya dosyalarını sıkıştırmak veya genişletmek için kullanılan bir yazılımdır. Windows Media Player ve diğer programlar dijital medya dosyaları yürütmek ve oluşturmak için codec bileşenleri kullanır.

Örneğin, bir ses CD'sinden bilgisayarınıza bir şarkı kopyaladığınızda, Player şarkıyı WMA dosyası biçiminde sıkıştırmak için Windows Media Ses codec bileşenini kullanır. Player bu WMA dosyasını (veya bir Web sitesinden akış olarak gelen herhangi bir WMA dosyasını) yürüttüğünüzde, müziğin hoparlörlerinizden duyulması için dosyayı genişletirken Windows Media Ses codec bileşenini kullanır.

Kodek (yada kodek: çözücü), video, müzik ve resimleri sıkıştırmaya yarayan sistem dosyaları demektir.
Video, resim ve müzik dosyaları, harddisk’te daha az yer kaplaması amacıyla sıkıştırılır. Her kodek, farklı algoritmalara yani yöntemlere dayalı olarak çalışır.
Elektronik aletlerde (DVD Player, Müzik setleri, MP3 çalarlar, Telefon gibi) bir videoyu yada müziği açması için aletin dosyayla uyumlu kodek’i desteklemesi gerekir. Bir başka deyişle, elektronik aletin dosyanın sıkıştırılmakta kullanılmış kodek’e sahip olması. 

Aşağıda en çok kullanılan çoklu ortam video sıkıştırma (kodek) türleri gösterilmektedir:

1-DivX :

DivX, üstün sıkıştırma yöntemi ve kalite kaybını en aza indiren tekniğiyle son yıllarda kullanıcılar arasında olağanüstü rağbet görmüş DivX, Inc. (eski adıyla,DivXNetworks) tarafından geliştirilen görüntü sıkıştırma (kodek) biçimidir

2.Xvid:


DivX video sıkıştırma kodek'inin ücretli hale getirilmesi üzerine, bu projeden ayrılanlar ve yeni katılanların oluşturduğu grubun ortaya çıkardığı alternatif kodektir. SourceForge üzerinden paylaşılarak geliştirilen bu codec kaynak kodunun açık ve ücretsiz olması nedeni ile kısa sürede DivX'ten daha popüler olmuş, çoğu otorite tarafından DivX'e oranla daha kaliteli olduğu belirtilmiştir. Günümüzde DivX olarak adlandırılan video dosyalarının birçoğu aslında XviD ile kodlanmıştır. 



3. MPEG-1: (Moving Pictures Experts Group, Hareketli Görüntü Uzmanları Birliği)

MPEG-1 MPEG grubu tarafından standartları kabul edilmiş ses ve görüntü kodlama biçimidir. MPEG-1 görüntü biçimi VCDler tarafından kullanılır. Görüntü kalitesi VHS kasetlerinin bit oranına yaklaşıktır. MPEG-1, ses katmanı 3 popüler MP3 biçiminin uzun ismidir. Daha ucuz ve güçlü çözücü donanım kartlarının çıkmasıyla MPEG-2 ve MPEG-4 gibi bazı biçimler geliştirildi. Bu yeni biçimler daha karışık ve daha hızlı donanım gerektirmelerine rağmen, daha iyi sıkıştırma ve görüntü kalitesi sağlamaktadırlar.

MPEG-2 genellikle uydu yayınları ve kablolu televizyonlar dahil canlı yayınlar için ses ve görüntü sıkıştırmasında kullanılır. Ayrıca MPEG-2 bazı değişikliklerle DVD filmlerinin kodlanmasında kullanılır. 

MPEG-4 standardı, şu anda kullanılan MPEG-2 standardına göre daha yüksek sıkıştırma olanakları ve yeni kodlama araçları sunmayı amaçlamaktadır. MPEG-4 sesli ve görsel     ( Audio Visual, "AV") sayısal verilerin görüntü sıkıştırmasını tanımlayan metotlar bütünüdür. İlk olarak 1998 yılı sonlarında yayınlanmıştır .

MPEG-4 halen gelişmekte olan bir standard olup yapı olarak bölümlerden oluşmaktadır. MPEG-4 uyumluluğunu destekleyen firmalar çoğu zaman hangi "bölüm" düzeyinde uyumluluk sağladıklarını açıklıkla ifade etmemektedir. MPEG-4  ;
DivX, 
Xvid, 
Nero Digital ve 
3ivx 
Quicktime 6
 tarafından kullanılan Gelişmiş Basit Profil 'i ihtiva eder.
MPEG-4 
AVC/H.264
x264
Nero Digital AVC, 
Quicktime 7
HD DVD, 
Blu-ray 
gibi yeni kuşak DVD formatları tarafından kullanılır.

MPEG-4 içinde bulunan pek çok özelliği uygulayıp uygulamamak yazılım geliştirenin seçimine bırakılmıştır. Bu durum, olasılıkla MPEG-4 'ün hiçbir tam uygulaması olmadığı anlamına gelir. Bu durumu adreslemek için standart içinde, bir uygulamalar alt-kümesine özel belirli bir kabiliyetler grubunun tanımlanabilmesi amacıyla "profiller" ve "seviyeler" denilen kavramlar bulunmaktadır. Başlarda MPEG-4 öncelikli olarak düşük bit-oranlı görsel iletişim için tasarlanmasına rağmen zaman içinde daha fazlasıyla bir çoklu ortam kodlama standardı olacak şekilde kapsamı genişletilmiştir.

4. H.264 / MPEG-4 AVC:

H.264 bir görüntü sıkıştırma standartıdır ve  MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) in muadilidir. 2008 yılı itibarıyla, ITU-T, Video Coding Experts Group (VCEG), ISO/IEC(International Organization for Standardization/International Electrotechnical Commission) içindeki Moving Picture Experts Group (MPEG) tarafından oluşturulan Birleşik Video Ekibi (İngilizce: "Joint Video Team (JVT)") tarafından geliştirilen en son blok-yönelimli hareket-kompanzasyonuna dayalı çözücü standartıdır.

H.264 kodeğinin ücretsiz olarak geliştirilen hali x264'dür.

H.264 ,H.263 den sonra çıkmıştır ve daha gelişmiş özellikleri vardır. Daha düşük bitrate ile daha kaliteli görüntü özelliği sunar yani daha küçük boyutlu ve görüntü kalitesine sahip video oluşturmaya imkan sağlar.


5.WMV: 

Windows tarafından gelişitirilmiş bir video sıkıştırma biçimidir.

En yaygın video çözücülerden bahsettik.

Kodek ve video formatı (dosya uzantısı) aynı şey midir?

Bir Sonraki yazıda video formatlarından bahsedeceğim....


Devam edecek...
by bidi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder